Какви видове конденз има и как се образуват?

Кондензът представлява образуване на влага, както по повърхността на строителните елементи, така и в тяхната вътрешност. Това би могло да предизвика прогизването им и също така да доведе до редукция на техните топлоизолационни свойства и качества. Наличието на конденз спомага за образуването на мухъл, който е много опасен за човешкото здраве. В крайна сметка това следва да доведе до сериозни щети за самата конструкция.
Конденз може да се образува по повърхността на строителните елементи. Това се дължи на въздухът, който е богат на газообразни водни пари. Те определят относителната му влажност. Тя варира в различни граници – 20%, 50% и други. При сравнително постоянни количеството на водните пари във въздуха и при покачване на температурата се достига до намаляване на относителната му влажност. В обратния случай тя се увеличава.

Влагата би могла  да кондензира и по Вашите мебели. Това се случва най-вече, когато те не могат да бъдат поставени под влиянието на затоплен въздух. Ако мебелите стоят плътно до стена и тя е външна, то това следва да доведе до увеличаване на Вашите проблеми.

Един специфичен вариант е образуването на мухъл във Вашата маза. Това се случва главно през летните месеци.

Когато кондензът е образуван във вътрешността на строителните елементи, то тогава говорим за дифузия на водните пари. Налягането им принципно преминава отвътре – навън. Именно това е обяснението на този термин, като той е свързан с числото на дифузно съпротивление на водните пари.

За да получите допълнителна информация за видовете конденз, както и за термините, свързани с тях, можете да посетите този линк: http://marisanbg.com/bg/ot-kade-idva-vlagata-v-jilishteto/page/450/tipid/93#.USxtVmqWjcs

Публикувано на хидроизолация и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.